Monday, July 27, 2015

Begedil ayam kentang cik Dina

masih mood raya ke?

aku dah boring dah makan masakan raya tapi dlm peti ais ayam masak merah banyak lagi. tekak nak makan makanan lain. rasa cam nak makan begedil la.


Begedil ayam kentang Cik Dina

Bahan2
ayam         dlm 500g(di carik2)
kentang     3 biji besar
bawang besar    1 biji(potong dadu)
daun bawang
ketumbar
jintan putih
jintan manis
lada hitam
halia
garam(campur air 2 sudu)
telur


Cara-caranya
1.  Kopek kentang, potong besar2 n rendam dalam air garam. goreng sampai kentang empuk. angkat dan tumbuk. kalau nak pakai food processor lagi senang.

2.  Disebabkan aku guna ayam yg dah di masak, aku basuh ayam hingga hilang rempah2 nya dan di carik halus. kalau nak guna ayam belum masak pun boleh. tapi korg kena goreng atau rebus dulu la. hehehe

3.  Tumbuk sedikit ketumbar, lada hitam, jintam manis, jintan putih dan halia hingga lumat. campurkan pada ayam yg di carik tadi. masukkan sekali daun bawang yg di potong halus dan bawang.

4.  Campurkan kentang yg sudah di tumbuk dgn adunan ayam tadi. letak sikit air garam. gaul sebati.

5.  Ambil sikit adunan tadi dan buat bebola2 kecil. celup dalam basuhan telur dan goreng dgn api sederhana besar. bila ia bertukar kekuningan, dah boleh angkat dan hidang. siap!





makan dah separuh baru ingat nak amik pic. heheheh








begedil up close. nyummmss









No comments:

Post a Comment